Axamo All-in

Fantastiskt väder, fantastiskt pass och fantastiska Axamo! Jag älskar just nu löpning och mår så bra av det! Känner ren glädje att springa och njuter av varenda sekund.. Har blivit tre (för mig) ganska långa pass sedan i söndags men jag känner inte av det i benen och jag vill inte springa kortare heller..

Dagens löpning var alltså i Axamo-skogen som ligger strax utanför Jönköping.. Sprang först 4,7km, 2,1 och sist 1,3.. Mätte idag upp sträckan till Axamo(med bil). 5,5 km från mitt hus till Axamo.. Perfekt träning inför Göteborgsvarvet sedan.. Springa dit, springa ett eller två spår och sedan springa hem igen! 




Dagens pass:
Distans: 8,3 km
Tid: 53:49 min
Snitthastighet: 6,29 min/km
Snittpuls: 157
Maxpuls: 166


Hur gör man då för att behålla denna "runners high"-känsla? Någon med bra tips? Jag springer just nu kravlöst, eller jag har krav på mig att ligga under 160 i puls och det lyckas ju ganska bra ändå.. Målet är ju att komma ännu lägre i puls men jag börjar såhär och känner efter lite.. Tycker jag fick upp tempot mycket bättre idag och det kändes som jag hade kunnat fortsätta hur länge som helst.. Någon gång ska jag prova exakt hur långt jag kan fortsätta om jag springer med (för mig) låg puls..

Vilket är ditt favoritspår?


Mitt första pulsbaserade träningspass

Efter gårdagens föredrag om träning och puls gav jag mig idag ut på mitt första träningspass med pulsen i tanken! Jag var peppad ut i fingerspetsarna denna blåsiga kalla höstdag! Började springa i lugnt tempo och när jag kommer till en backe får jag GÅ! Egentligen finns det inte i min värld att gå när man ska springa men jag ville inte ha upp pulsen över 160.. Jag räknar min maxpuls som ca 197 så egentligen är 160 - 81% av maxpuls och på tok för högt men jag började såhär idag.. 78 % låg jag på under mitt 7 km långa pass.. No offense mot dom som springer i detta tempo (jag utgår alltid från mig själv) men detta var ett riktigt riktigt lugnt pass! Gick två gånger i backar då pulsen inte ville sjunka.. Jag var faktiskt inte ett dugg trött efter detta pass och hade trots mitt 12 km-pass i söndags kunnat fortsätta ganska långt vill jag lova :) 

Dagens pass:

Distans: 7 km
Tid: 47,44 min
Snitthastighet: 6,49 min/km
Snittpuls: 154
Maxpuls: 167

Häftigt att styras av pulsen så också! Blir absolut fler gånger i hopp om att detta ska kunna sänka min puls även vid längre lopp framöver! Jag håller på att spricka av glädje idag! Livet är underbart!!

En fråga: Vad kostar en personlig tränare/coach? Alltså en som skriver träningsprogram till en, peppar en och ger feedback? Någon som vet?

Inspirationskälla?!

Idag har jag för tredje gången inom kort tid fått höra att jag inspirerat andra till träning! Att dom också vill ge sig ut och springa.. Så kul att höra det! Det peppar ju mig framåt och gör att jag vill fortsätta! Så jag kommer att fortsätta spamma med inlägg på facebook :) Haha!

Föredraget igår på Hudoteket var FANTASTISKT! Jag blev TOKINSPIRERAD av Susanne och Magnus föreläsningar! Så pass att mitt mål med min träning kommer att vara: 

GENOMFÖRA ETT MARATON!!

Jag ska göra det.. Någongång.. Vet inte när.. 2013-2014? Helst New York men det är ju svårt att få plats men någongång ska jag genomföra ett maraton! Maraton 4,2 mil! Crazy långt! Sen hur vägen ser ut framöver vet man ju aldrig.. Först är det Göteborgsvarvet 2011! 

Åsa mot Maraton! Vem får jag med mig?

Rekord!

Idag slog jag rekord! Planen var att köra ett 12 km pass, Garmin stannade på 12,33 km och jag är minst sagt nöjd! Underbart härlig miljö i Axamo, hösten var total med löv i alla de fina höstfärger och jag njöt! Jag njöt i stort sett hela passet.. Först vid 9 km tyckte jag att det kändes lite i benen.. Men ingen panik.. Hade ett högre tempo än jag hade planerat men det kändes bra.. Milen tog jag på 61 min! Tänk vad lite vila kan göra! Ont i fötterna fick jag men det var det värt! Vilken fantastisk känsla det är att springa långt.. Sprang ju 2 km längre än jag tidigare gjort :) 

Dagens pass:
Distans: 12,33 km
Tid: 1,15,45 min
Snitthastighet: 6,09 min/km
Snittpuls: 171
Maxpuls: 183

Jag kan verkligen bli hög av glädje med höstens alla färger.. Har alltid tyckt hösten varit en trist årstid med mycket mörker och kyla men nu har jag bestämt mig för att denna hösten ska bli den bästa på många år!

Hur har löpningen gått för dig i helgen?

Två flugor i en smäll

Idag gjorde jag något supereffektivt! Sprang ner till stan och hämtade barnen på dagis.. Fräsch? Nja, men det var ju skönt att ha fixat träningen.. Tycker siffrorna ser bra ut för att vara mig.. Beror enbart på att det var nedförsbacke! Hej och hå vad pulsen sjunker! Skönt att rensa tankarna efter en lång dag vid läxböckerna! 

Dagens pass:

Distans: 5 km
Tid: 27,48 min
Snitthastighet: 5,34 min/km
Snittpuls: 167
Maxpuls: 184

Har det blivit någon löptur hos dig idag?

Föreläsning

På måndag ska jag på en föreläsning med Susanne och Magnus på Hudoteket i Jönköping. Du kan läsa mer om föredraget HÄR! Jag hoppas på en toppenkväll med massor av inspiration, tips och peppning! Susanne är en jättebra föreläsare och en jättetrevlig tjej (även hon mamma till två tvillingtjejer).. 

Jag hoppas att detta kan sparka igång min träning igen så motivationen växer så jag orkar med det där långa loppet jag anmält mig till i maj! Just nu känns det tungt att springa 5 km.. Ska dock ge mig ut på en kort runda idag efter att jag hämtat barnen! Behövs nog efter ännu en dag framför läxböckerna!

Bild lånad från hudotekets hemsida!

Är du helt hundra?

Gav mig själv en belöning idag! Ett kort löppass efter en förmiddag med massa studier! Bra och gratis belöning :) Men det kändes inte helt hundra.. Kan bero på att jag bara hade slängt ihop två pannkakor till lunch, att jag haft två mycket stressiga och långa dagar bakom mig, att det blåste halv storm ute eller att jag kanske börjar bli sjuk? Men men, innan jag märker att jag är sjuk kör jag på..

Dagens pass:
Distans: 3,52 km
Tid: 20,28 min
Snitthastighet: 5,49 min/km
Snittpuls: 174
Maxpuls: 183

Pulsen kändes lite hög.. Såna här pass kommer jag nog slänga in varannan dag eller så nu för att komma iväg från böckerna lite och samtidigt försöka få tillbaka lyckoruskänslan när jag springer! Ett kortare pass är just nu lättare att motivera sig till men jag är faktiskt bra sugen på att köra milen snart.. 

Det var höst i luften idag.. Massor av gula löv på stigen och gula, röda och gröna löv på träden - vackert! 

Helt andra tider mot idag!

En snabbis

Dagens pass:
Distans: 2,91 km
Tid: 16,25 min
Snitthastighet: 5,38 min/km
Snittpuls: 171
Maxpuls: 190

Körde ju ett miniminisnabbdistans-pass i fredags.. Jag var fortfarande lite seg efter onsdagens långpass men drog ihop hela 2,9 km! Så långt har jag fram och tillbaka till affären.. Vad gjorde jag där då?



Lite fredagsmys! Ibland får man unna sig något gott och bra att kombinera med löpning när man ska handla :) En pollypåse fyller ut jackfickan perfekt! 

Nu åker jag snart med tåget till skolan! Spännande, tröttheten är enorm efter 13 h arbete igår så frågan är om jag ens håller mig vaken på tåget? Trevlig måndag på er allihopa!


Styrketräning

En fråga till er kloka läsare! Hur mycket styrketränar ni? Jag tänker mest träning man kan köra hemma, som tex plankan. Fick nämligen bra tips från Löparmamman om just plankan.. Och undrar, hur ofta kör ni "hemmaträning"? 

Jag kommer nämligen att börja plugga och känner att ett litet styrkepass mitt i pluggandet är ju ett ganska bra avbrott.. Även löppassen kommer att läggas mitt i pluggandet, allt för familjetiden! Är det mycket att köra lite styrka 4 gånger/vecka? 

Jag har svårt att göra armhävningar pga dåliga handleder.. Har egentligen aldrig gjort armhävningar sedan skolåldern pga detta.. Finns någon annan övning? 

Jag vill framförallt jobba bort min "mamma-mage".. Efter en tung tvillinggraviditet är magen inte OK! Den är blä i mina ögon och jag accepterar att den inte kan vara som en 20-årings mage men lite mer fasthet i det hela är inte att överdriva! Nu ser jag ju iaf inte längre gravid ut tack vare löpningen men lite mer fasthet som sagt..

Svammel från mig men mycket funderingar! Hur gör ni?  
En sån här har jag! Är den något bra? Tyckte den hjälpte mig lite då jag skulle gifta mig men kan tycka den är jobbig för handlederna.. Men som alternativ?

Måste man ha en boll för att göra plankan eller räcker det med att göra på golvet? Den tar ju plats!

Ge mig massor med svar!! :) Trevlig helg på er!

Joggdejt i Hallby

Igår var det joggdejt igen med Jonna. Jag måste säga att jag verkligen trivs i hennes sällskap.. Alltid något att prata om (även om vi stundtals inte orkade prata ;)) Jag började passet med att springa till Hallby hemifrån mig, det är en sträcka på ungefär 2,6 km.. Det var sega och trötta ben.. Slitna från terrängloppet fortfarande? Jag har ont i mina vader och baksidan av låret vilket gör att jag känner mig lite begränsad.. Men men, vi körde! Hade velat köra ett riktigt långpass och komma över våra 10 km som vi tidigare sprungit. Började med att köra überjobbiga 4-kmspåret på Hallby.. Det var minst sagt backigt! Jisses, fick tom gå en bit för pulsen steg och vi ville ju inte gärna stanna redan vid 4 km.. Sen körde vi 2:an som är en lättlöpt bana med små uppochnerförs-backar.. Sen när vi kört klart den så bestämde Jonna att vi kör 2:an igen men vi vände på det och sprang åt "fel" håll och då gick det lättare! Sen sprang vi till hennes bil och min klocka stannade på 10 km men hennes på 7,7. Beslutade därför att springa så hon fick jämna 8 km.. Jag slutade på 10,3 km vilket iofs blir ett rekord om än bara 300 meter :) 



Dagens
pass:
Distans: 10,31 km
Tid: 64,52 min
Snitthastighet: 6,17 min/km
Snittpuls: 173
Maxpuls: 185

Känslan var seghet som inte ville släppa.. Hade iofs jobbat natt och inte kunnat äta en ordentlig frukost men nästa gång vi ses ska vi före passet bestämma att vi SKA springa tex 12 km (utmaning Jonna?) och då blir det lättare att springa! I stort sett nöjd med passet även om det var segelisegsega ben!

Tack gulliga Jonna för utmärkt sällskap! 

Terrängpremiären!

Oj, vad kul det var med terränglopp.. Sjukt jobbigt men så kul! Jösses vilka backar!! Men jag kom in i mål och jag är NÖJD! Underbart härligt att kunna genomföra ett sånt här lopp.. Uppför slalombacken - jag fick gå!

Dagens pass:
Distans: 5 km
Tid: 34,09 min
Snitthastighet: 6,51 min/km
Snittpuls: 178
Maxpuls: 192

Första och sista km gick i 5,30-tempo! Resten vågar jag inte prata om men jag fick GÅ! Det gick inte ta sig upp.. Haha, skrattretande roligt och jobbigt! Men jag gjorde det, agerade hare och fick mycket peppning längs banan! Ställer helt klart upp nästa år igen! 

Efter loppet var Jonna hemma hos mig på lunch - mycket trevligt! Tack för en trevlig dag!

Idag känns det ganska mycket i fotlederna, vaderna och baksidan av höger lår.. Kände av låret redan efter Tjejmilen men nu blir det vila i två dagar pga jobb och en massa andra grejer som måste ordnas.. Däribland städning som vi håller på med i skrivande stund.. Ja, kanske borde fortsätta!

Hur har löpningen gått för dig i helgen? Något roligt lopp kanske?




Salomon

Försöker energiladda inför helgens äventyr! Min kropp är hösttrött, den är seg och jag är inte motiverad.. Men jag hoppas att det vänder när jag kommer till IKHP-stugan på lördag! Goaste Jonna ska också ställa upp och det är jag så glad för!

Funderar på vad jag ska köra för millopp nästa höst.. Förslag? Ska jag försöka dra ihop fyra tjejer och bilda lag? Det är ett av mina mål inför 2011 - jag ska klara milen under 60 min! Alltid :)

Sen återhämtningsjogg

Först idag fick jag till ett löppass.. Sjuka barn satte stopp för en återhämtningsjogg efter Tjejmilen.. Men idag så! Det var seeeegt.. Jag var inte riktigt peppad inför löpningen idag, benen var till en början ganska sega men tillslut gick det ändå ganska bra.. Kunde hålla (för mig) ett hyggligt tempo vilket alltid är skönt! Iofs hade jag lite nerförsbackar men det finns också partier med uppförsbackar så det går kanske på ett ut.. 

Dagens pass:

Distans: 3,50 km
Tid: 19,39 min
Snitthastighet: 5,37 min/km
Snittpuls: 170
Maxpuls: 186

Skönt att i alla fall kommit ut på första passet.. På lördag har jag ännu ett lopp Salomon Trail Running.. Känns väl just nu sådär motiverande.. Jag hoppas att Jonna hänger på så kanske jag blir mer peppad! Ett bra träningspass om inte annat..

Hur ser mina träningsplaner ut nu då? Det känns ganska tomt att inte ha något mål för tillfället men i slutet av september kommer träningsschemat inför Göteborgsvarvet 2011 ut på marathon.se.. Det jag känner spontant är: Varför anmälde jag mig till det? Egentligen vill jag satsa på att köra millopp med bättre tid.. Men det kan jag ju göra också och ha Göteborgsvarvet som en liten test på om jag klarar springa så pass långt! Jag funderar nämligen på att åka till Göteborg och köra seedningsloppet den 20 mars 2011 inför varvet sen.. Bara för att slippa lite av de köttmurar som finns även där! 

Ja, många tankar snurrar.. Nu väntar lunch!

Tjejmilen 2010

Så var Tjejmilen till ända.. Min första Tjejmil och kanske min enda. Här är mina upplevelser! 

En härlig stämning före och under loppet MEN.. Ett enda problem! Det var ju galet med folk.. Köttmur... Jag kom inte fram! Vid 3 km hade jag fortfarande inte kommit upp i mitt planerade tempo.. 3 km på nästan 21 min är för långsamt! Kroppen kändes dock bra! Inga problem där.. Först vid 9 km började jag bli trött.. Då kom ju en ganska lång backe men jag försökte öka tempot.. 

Tjejmilen 2010:

Distans: 10 km (Min garmin på 10,17)
Tid: 63,37 min
Snitthastighet: 6,22 min/km
Snittpuls: 172
Maxpuls: 190

Pulsen var helt ok, kroppen var helt ok, fötterna höll men fick ÄNDÅ en blåsa som jag dock inte kände av förrän 8 km men det går att ignorera. Men vad folk! Jag stod i den startgruppen som det var mest folk i.. 

Nja, känner jag för Tjejmilen.. Nästa år vill jag nog satsa på Hässelbyloppet, Kistaloppet eller något annat som kanske inte drar lika mycket folk! En häftig grej att faktiskt ha genomfört loppet men ska jag starta igen vill jag ha en seedad tid och då får jag kämpa på bra mycket! 

Jag vann ju denna resa från Vårruset och priset var verkligen det bästa man kunde få! Att på så sätt få ett mål att se fram emot och träna inför! Kanonbra! Jag är jättenöjd!


Uppladdning på hotellrummet.. 


Vet inte riktigt vad jag gör men här är det fullt med folk strax före start!


Min kompis Camilla och jag inför starten i matchande kepsar! Det blev ju varmt precis före start!



Efter målgång.. Ganska trötta och jag mindre nöjd över loppet!



Nu är det dags!


Tjejmilen - here I come!

Imorgon åker jag! På söndag gäller det! Jag försöker nu att bara ha roligt och inte satsa på tid men vem vet vad som kommer att hända när jag väl står där? Men nej, det kan inte vara lätt att göra ett toppenlopp med 28000 andra löpare! 

Men nu kör vi! Jag önskar alla Tjejmilen-löpare stort LYCKA TILL! Och du, glöm inte att ha KUL!


Joggdejt

Idag var sista passet inför Tjejmilen! Det blev en joggdejt tillsammans med Jonna runt Rocksjön! Mycket trevligt med lite sällskap och en person som Jonna är lätt att umgås med.. Efteråt gick vi till stan och åt lunch! Tack Jonna! 

Dagens pass:

Distans: 3,59 km
Tid: 21,03 min
Snitthastighet: 5,52 min/km
Snittpuls: 171
Maxpuls: 183

Det kändes segt.. Jag vet inte hur jag ska känna men det känns ju inget bra.. Det känns segt men förhoppningsvis hittar jag formen till söndag!

RSS 2.0